Ketjut kuntoon
Hankeaika
01.01.2025-30.06.2027
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on lisätä työkykyä vahvistavia toimenpiteitä, palveluja ja ohjausta, jotka edistävät työhön siirtymistä ja rakentaa toimivia työllistymispolkuja työnhakijan ja työnantajan välille sekä kehitetään ja toteutetaan toimia työllistymisen edistämiseksi työllisyysalueilla. Hankkeen kohderyhmänä ovat erityisesti toisen asteen koulutuksesta valmistuvat syrjäytymisvaarassa olevat ja heikosti integroituneet opiskelijat, joilla on aiemmasta työ- tai koulutushistoriastaan riippumatta haasteita työllistyä.
Toimenpiteet
Hankkeen tavoitteena on kehittää toimiva ja yksilöllisiin palvelutarpeisiin kohdistuva työllistymistä ja työtä edistävä palveluketju. Toimivan palveluketjun on tarkoitus varmistaa, että yksilö saa palvelua ja tukea työelämään siirtymiseen ja siellä onnistumiseen. Tämä toteutetaan käyttämällä sekä olemassa olevia että kehittämällä uusia työkyvyn sekä kuntoutus- ja palvelutarpeen arvioinnin menetelmiä, jotta voidaan vastata yksilön tarpeisiin tarkoituksenmukaisella tavalla huomioimalla työelämän tarpeet.
Lisäksi hanke pyrkii yhteensovittamaan erilaisia työllistämispalveluita, kuten työkokeiluja, ammatillista kuntoutusta ja työvalmennusta sekä luomalla sujuvan ja joustavan palveluketjun. Moniammatillisella otteella estetään opiskelijoiden putoaminen palvelujärjestelmästä tilanteissa, joissa oikean palvelun tai tuen löytyminen on haasteellisten monien yhtäaikaisten muutosten takia.
Tulokset
Valmistuvien opiskelijoiden työllistymisen tueksi on syntynyt verkkoympäristö. Työelämän ja opiskelijoiden välille on luotu sähköinen kanava (ilmoitustaulu), jossa työnantajat voivat ilmoittaa avoinna olevista lyhyt- ja pitkäkestoisista työpaikoista.
Myös syrjäytymisvaarassa olevat opiskelijat saavat työelämässä oppimisen paikkoja, eikä heidän valmistumisensa viivästy niiden puutteen takia. Valmistuttuaan he siirtyvät tuetusti työelämään. Työelämän ja valmistuvien opiskelijoiden yhteys tiivistyy ja siirtyminen työelämään helpottuu. Työllistymisen varmistajan työnkuvasta on muodostunut malli, joka on monistettavissa laajemmin niin Kirkkopalvelut ry/STEP-koulutuksen kuin myös muiden ammatillisten oppilaitoksen käyttöön.
Verkostokumppanit
Hämeen ammattikorkeakoulu Oy (päätoteuttaja)
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy
Hankkeen rahoittaja
ESR+