Kansainvälisyys

Kansainvälisyys ja kulttuurien moninaisuus on näkyvä ja aktiivinen osa STEP-koulutuksen arkea. Kansainvälisyys tarkoittaa opistolla kulttuurienvälistä vuorovaikutusta ja moninaisuuden kunnioittamista. Opiskelijana voit kehittää monimuotoisessa maailmassa tarvittavaa osaamista opintojesi sisältöjen ja valinnaisaineiden sekä kansainvälisen työssäoppimisen kautta.

Kansainvälisyys opinnoissa

Kansainvälisyys ja kulttuurien moninaisuus kuuluvat olennaisena osana kaikkiin tutkintoihimme. STEP-koulutuksen opiskelijana voit kehittää kansainvälisyyteen ja kulttuurien väliseen vuorovaikutukseen liittyviä taitojasi lähtemällä työssä oppimaan ulkomaille. Vuosittain noin 40-50 STEP-koulutuksen opiskelijaa suorittaa kansainvälisen työssäoppimisjakson Euroopassa, Aasiassa tai Afrikassa. Meillä on useita yhteistyöoppilaitosta sekä eri alojen työpaikka yhteistyökumppaneita, joista suuren osan kanssa teemme opiskelijavaihtoon liittyvää yhteistyötä. Olemme toteuttaneet opiskelijaliikkuvuutta laadukkaasi jo parinkymmenen vuoden ajan.

Olemme mukana useassa Erasmus+ ohjelman liikkuvuushankkeessa ja Opetushallituksen rahoittamassa hankkeessa sekä Erasmus+ ohjelman strategisessa kumppanuushankkeessa.

Kriteerit opiskelijoiden valinnassa ulkomaan jaksolle

Riittävä kielitaito

Englannin kielen taito on yleisin kielitaitovaatimus vaihtokohteissa. Tärkeintä on kuitenkin rohkeus käyttää kieltä, kysyä neuvoa ja selviytyä kohdemaassa niin vapaa-ajalla kuin työpaikallakin. Kohteliasta on opetella muutamia tärkeitä sanontoja ja tervehdyksiä kohdemaan kielellä.

Motivaatio ja selkeät tavoitteet

Opiskelumotivaatio ja aktiivinen ote opiskeluun ovat tärkeimmät ominaisuudet ulkomaan vaihtoon lähtevillä. Opintojen eteneminen antaa suuntaa siihen, onko sinulla valmiuksia lähteä ulkomaille työssä oppimaan.

Rohkeutta kertoa itsestään, koulutuksestaan ja Suomesta tarvitset myös mukaan. Joudut ulkomaanjakson aikana tilanteisiin, joissa pitää osata kertoa omasta kotimaasta, koulutuksesta, ilmastosta tai kulttuurista. Näihin tilanteisiin sinun tulee varautua etukäteen.

Hyvät vuorovaikutustaidot

Ulkomaille lähtevänä sinun tulee olla kohtelias ja tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa, kunnioittaa ja ymmärtää erilaisuutta sekä eri kulttuureja. Toimit kohteliaasti ja vastuullisesti kaikissa tilanteissa. Ulkomailla ollessa jokainen edustaa STEP-koulutusta ja kotimaata.

Itseohjautuvuus ja epätietoisuuden sietokyky

Ulkomaanjakson onnistumisen kannalta tärkeitä seikkoja ovat oma-aloitteellisuus ja itseohjautuvuus. Kaikki ei reissussa mene aina suunnitelmien mukaan tai kuten Suomessa olet ehkä tottunut, eikä kaikkeen voi millään varautua etukäteen. Jo pelkästään vaihtoon valmistautuessa voit joutua odottamaan tietoa työpaikan ja kohdemaan varmistumisesta pitkään.

Ota yhteyttä oman kampuksesi kansainvälisyysvastaavaan ja kysy lisätietoja!

Katja Karinen
Opettaja Järvenpää Katja.Karinen@step.fi +358 443599064
Anu Thil
Opettaja Lapua Anu.Thil@step.fi +358 447566025
Leena Tiitinen
Opettaja Pieksämäki Leena.Tiitinen@step.fi +358 401895170
Merja Reunanen
Opettaja Pieksämäki Merja.Reunanen@step.fi +358 400372090
Helena Markkanen
Hankepäällikkö Ruokolahti helena.markkanen@step.fi +358 504005084
Charlotta Lillas
Lärare Uusikaarlepyy Charlotta.Lillas@step.fi +358 406739006