Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto

Toimitilahuoltaja ja kodinhuoltaja

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto mahdollistaa työskentelyn monipuolisissa työtehtävissä ja asiakaskohteissa. Voit suorittaa tutkinnon STEP-koulutuksen Pieksämäen kampuksella.

Haluatko käytännönläheisen työn, jossa voit työskennellä itsenäisesti, mutta kuitenkin asiakaspalvelutehtävissä? Sinulle saattaisi sopia toimitilahuoltajan tai kodinhuoltajan työ, joihin valmistut puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnosta.

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto mahdollistaa työskentelyn monipuolisissa työtehtävissä ja asiakaskohteissa.

Toimitilahuollon osaamisala: toimitilahuoltaja

Toimitilahuoltajana vastaat erilaisten tilojen puhtaudesta ja siisteydestä. Työhösi voi kuulua myös toimitilapalveluita sekä ateria- ja kahvituspalveluja. Työpaikat ovat monenlaisia, voit työskennellä esimerkiksi kauppakeskuksessa tai hotellissa, siivouspalveluyrityksessä, teollisuuslaitoksessa, sairaalassa tai muussa julkisessa tilassa. Toimitilahuoltajan työ on itsenäistä ja kysyy tarkkuutta, vastuullisuutta, huolellisuutta ja järjestelmällisyyttä. Hyvä työnjälki huomataan! Toimitilahuoltajan tehtäviin kuuluu ylläpito- ja perussiivoustehtävien lisäksi oman valintasi mukaan kahvila- ja ruokapalveluja, vaatteiden huoltoa tai yrittäjyyttä.

Kotityöpalvelujen osaamisala: kodinhuoltaja

Kodinhuoltaja työskentelee pääasiassa asiakkaiden luona sekä kodinomaisissa laitoksissa. Työtehtäviin kuuluu siivoustyön lisäksi vaatteiden ja tekstiilien huoltamista, ruokapalveluja ja ympäristön viihtyisyyden ylläpitämistä. Asiakkaiden kohtaaminen on osa työtäsi ja tässä työssä tarvitset myös luotettavuutta ja vuorovaikutustaitoja. Kodinhuoltajan työtehtäviin kuuluu avustamis- ja asiointipalvelujen ja kotisiivouspalvelujen lisäksi oman valintasi mukaan kahvila- ja ruokapalveluja, vaatteiden huoltoa tai yrittäjyyttä. Tulevaisuudessa voit työskennellä esimerkiksi kotityöpalveluyrityksessä tai päivä- tai palvelukodissa.

Tutkinnon sisältö

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp). STEP-koulutuksessa voit suorittaa joko toimitilahuollon tai kotityöpalvelujen osaamisalan opinnot. Myös lyhyemmät osatutkinnot ovat mahdollisia, jos toiveenasi on työllistyä nopeasti.

Ammatilliset tutkinnon osat ovat:

 • Pakollinen tutkinnon osa: asiakaslähtöisten puhtaus- ja kiinteistöpalvelujen tuottaminen (15 osp)
 • Kaksi toimitilahuollon osaamisalan tutkinnon osaa:
  • perussiivouspalvelut, 30 osp
  • ylläpitosiivouspalvelut, 30 osp.
 • Kaksi kotityöpalvelujen osaamisalan tutkinnon osaa:
  • avustamis- ja asiointipalvelujen tuottaminen, 30 osp
  • kotisiivouspalvelujen tuottaminen, 30 osp.
 • Valinnaisia tutkinnon osia 70 osaamispistettä, esimerkiksi puhtauspalvelujen tuottaminen erilaisiin asiakaskohteisiin ja kodin ruokapalvelujen tuottaminen.

Yhteiset tutkinnon osat ovat:

 • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
 • Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
 • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

Lue lisää tutkinnon suorittamisesta ja osaamisen hankkimisesta sekä tutkinnon perusteista (eperusteet).

Haku

Koulutuksiin on jatkuva haku. Tutustu alkaviin koulutuksiimme koulutushaussa, löydät alkavat koulutukset myös tämän sivun alareunasta.

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto on tarjolla myös työvoimakoulutuksena, johon haetaan TE-palveluiden Oma asiointi -verkkopalvelun kautta. Jos haluat opiskella työttömyysetuudella tuettuna, tutustu TE-palveluiden koulutuspalveluihin tästä linkistä. Linkit haussa oleviin työvoimakoulutuksiin löydät myös alkavien koulutusten kuvauksista.

Kaikki koulutukseen hakijat kutsutaan maksuttomaan valintapäivään.

Kustannukset

Ammatillinen koulutus on maksutonta.

Jatko-opinnot

Ammatillinen perustutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluun ja yliopistoon.

Opiskelija-asuntola

Kampuksillamme on opiskelija-asuntolat. Huoneet ovat pääosin kahden hengen huoneita ja ne on tarkoitettu ensisijaisesti opiskelijoille, jotka tulevat kaukaa tai kulkuyhteydet ovat vaikeat.  Lisätietoa asumisesta.

Kysy lisää koulutuksesta

Ritva Marjanen
Opettaja Pieksämäki Ritva.Marjanen@step.fi +358 407063723
Tiina Hynninen
Opettaja Pieksämäki Tiina.Hynninen@step.fi +358 401934893

Kysy lisää oppisopimuksesta 

Heli Pettinen
Oppisopimuskoordinaattori Pieksämäki Heli.Pettinen@step.fi +358 406658222

Katso puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan esite tästä.

Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto
9.1.2024 – 31.5.2026
Pieksämäki
Palvelualat
Perustutkinnot
Hakuaika päättyy
31.12.2024
Tiedot ja hakeminen