Sekatyöläisestä lastenhoidon ammattilaiseksi

Henri Kanasen koulut jäivät nuorempana kesken ja tutkinnot suorittamatta. Ammatista toiseen hyppelevä työura vaihtui kuitenkin 45-vuotiaana lastenohjaajan oppisopimuskoulutukseen ja vastuulliseen päiväkotiarkeen kivassa työyhteisössä.

Jotkut löytävät oman juttunsa vasta myöhemmin. Henri Kanasellakin oikean ammatillisen suunnan selkiytyminen oli hiljalleen kypsyvä prosessi. 

– Tein aikaisemmin muun muassa tehdastöitä, varastomiehen hommia ja välillä olin kioskimyyjä ja välillä ajoin taksia. Elämässä tapahtui kuitenkin isoja muutoksia, ja mukaan tuli oma perhe, uskon asioita, sijaisvanhemmuus sekä tukiperhetoiminta. Näiden asioiden summana päädyin töihin MLL:n perhetalolle ja sen jälkeen keikkatöihin päiväkoteihin. Kun huomasin sopivani alalle ja tykkäsin työstä, päätin lähteä kouluttautumaan lastenohjaajaksi ja suorittamaan sen elämäni ensimmäisen ammatillisen tutkinnon. 

Kasvokuva Henri Kanasesta.

Lasten ilo tarttuu ja tekee työstä hienoa  

Tällä hetkellä Henri on oppisopimuksen kautta töissä Järvenpään Cooper-päiväkodissa. Päivät alueen suurimmassa yksikössä ovat välillä kiireisiä, mutta työ lasten kanssa palkitsee. 

– Päiväkotiammatti oli sellainen, jota en aikaisemmin olisi ikinä kuvitellut itselleni. Olen kuitenkin huomannut, että tykkään todella paljon tehdä töitä lasten kanssa. He ovat aitoja, eikä heidän kanssaan tarvitse vetää mitään roolia. Huipputyökaverit tuovat myös oman lisänsä mukavaan työilmapiiriin, ja vaikka tulin taloon opiskelijana, vastaanotto oli todella lämmin.

STEP-ammattiopisto teki opiskelun aloittamisesta helppoa

Erilaista koulutusinfoa on tarjolla nykyään runsaasti, mikä saattaa tehdä opiskelupaikan löytämisestä jo itsessään haastavaa. Henrillä asiat rullasivat maaliin vähän kuin itsestään. 

– Päiväkodeissa keikkailun aikoihin tuli puhetta alan oppisopimuspaikoista. Otin sitten yhteyttä STEP-ammattioppilaitokseen ja kaikki tapahtui sen jälkeen hirmuisen helposti. Ei tarvinnut soitella tai selvitellä asioita, vaan STEP hoiti lähes kaiken taustatyön. Itse kävin päiväkodilla tekemässä sopimuksen ja siitä se lähti. Sen jälkeen sekä työ että oppisopimukseen liittyvät koulutukset ovat sujuneet hienosti. STEP on tarjonnut mukavan oppimisympäristön, johon opettajat ovat onnistuneet luomaan erinomaisen yhteishengen. 

STEP-ammattiopisto on ansainnut isot kehut 

Vaikka opiskelu on joskus ollut Henrin mukaan myös raskasta, saatu tuki opettajilta ja opiskelukaverilta on auttanut jaksamaan. Myös STEP-ammattiopisto saa kouluna konkariopiskelijalta pelkästään kehuja. 

– STEP-ammattiopisto on tätä päivää ja opiskelu elää ajan hermolla. Kaikkein parasta on kuitenkin inhimillisyys ja aivan ihanat opettajat. Opiskelu räätälöidään juuri sinulle sopivaksi ja tarvittaessa joustoa löytyy. Osittain siksi myös omat opintoni ja näytöt on nyt suoritettu kiitettävillä arvosanoilla, eikä jäljellä ole kuin muutama kurssi perusopintoja. Tällä hetkellä onkin aika survivor-fiilis!

Turvallisin mielin rauhalliseen tulevaisuuteen  

Lastenohjaajista on pulaa, joten töiden suhteen Henrin tulevaisuus näyttää turvatulta. Suurimmat haaveet yhdeksänlapsisen perheen isällä liittyvät asuinympäristöön ja tasapainoiseen elämään.   

– Itselläni on haaveena muuttaa joskus vähän pienemmälle paikkakunnalle töihin ja asumaan. Viettämään rauhallista perhe-elämää. Olen lisäksi miettinyt, että tämä koulutushan mahdollistaisi työt myös ulkomailla. Onhan maailmalla paljon suomalaisia yhteisöjä ja lastenhoidon tarvetta sielläkin. Työskentely esimerkiksi Espanjassa voisi olla hieno kokemus. 


STEP-ammattiopistosta löydät aikuiselle opiskelijalle sopivan polun moneen hienoon ammattiin.

Vinkkejä alanvaihtajalle:

  • Älä jää miettimään uravaihtoehtoja yksin. Ammattilaisilta voi aina kysyä lisää.
  • Erilaisia rahoitusvaihtoehtoja on useita: Kelan opintotuki, opintoraha, opintolaina, aikuiskoulutustuki, omaehtoinen työttömyysetuus, vakuutusyhtiöiden maksama koulutus, omat säästöt.
  • Henkilökohtainen opintopolku voidaan laatia hyvinkin joustavaksi ja myös oppisopimus on monelle hyvä vaihtoehto. Opinto-ohjaajat kertovat mielellään lisää erilaisista opiskelumalleista.

Ota rohkeasti yhteyttä STEP-koulutuksen opinto-ohjaajiin ympäri Suomea!