STEP-koulutus tarjoaa työpaikkaohjaajille Stepit työpaikkaohjaamiseen -pelin

Opiskelija; hän saattaa olla motivoitunut kaikesta uuden oppimisesta, moniosaaja tai oman ammatillisen kasvunsa alkutaipaleella. Hänen suomen kielen taitonsa saattaa olla vielä välttävää tai hän on suomea äidinkielenään puhuva. Hän saattaa olla stressaantunut, ehkä uupunut, tai ehkä kuitenkin innostunut. Nyt hän astuu ensimmäistä kertaa työpaikallesi. Hän on tulossa oppimaan ammattiin käytännön työtehtäviä tehden.

Miten opiskelija otetaan työpaikalle vastaan, mitä hänen kanssaan on tarkoitus tehdä, mikä on minun roolini työpaikkaohjaajana, miten tuen hänen ammatillista kasvuaan? Hänen osaamistaan pitäisi vielä arvioidakin. Mitä asioita siihen liittyy? Teen yhteistyötä ammatillisen oppilaitoksen kanssa, mutta mitä ihmettä se sitten tarkoittaa? Tässä muutama kysymys, ja tusina muuta syntyy myöhemmin.

Mistä on kysymys?

STEP-koulutus tarjoaa työpaikkaohjaajille perehdytystä ja tukea opiskelijoiden ohjaamiseen ja arviointiin nyt myös Stepit työpaikkaohjaamiseen -pelin avulla. Stepit työpaikkaohjaamiseen -peli on tarkoitettu kaikille niille työntekijöille, jotka osallistuvat työpaikoillaan opiskelijoiden työelämässä oppimisen ohjaukseen ja osaamisen arviointiin opiskelijan koulutusjakson aikana.

Pelin tarkoitus on tuoda opiskelijan työelämässä oppimisen ohjaamisessa tarvittava tieto lähelle työpaikkaohjaajaa.

Stepit työpaikkaohjaamiseen -pelistä löydät vastaukset opiskelijan ohjaamiseen ja arviointiin liittyviin kysymyksiisi. Vastauksia löytynee varmasti myös niihin kysymyksiisi, joita et vielä tiennyt olevankaan.

Miksi digitaalinen peli?

Tarkoituksemme oli tehdä asioihin perehtymisestä ja oppimisesta kiinnostavampaa, monipuolisempaa ja mieleenpainuvampaa sekä yksilöllisiin tarpeisiin muovautuvampaa. Tällä pelillä vastaamme työelämästä nousseisiin haasteisiin ja kehittämistarpeisiin, joita on opiskelijoiden ohjaamisessa kohdattu. Digitaalisen pelin etuna on, että ”pelaajalla” on mahdollisuus itse vaikuttaa siihen, milloin koulutusmateriaaliin perehtyy, pelaamista voi rytmittää omien mieltymysten ja tarpeiden mukaisesti ja kerrata voi sen verran kuin tarvitsee. Mahdollisuus on myös itse valita niitä asiasisältöjä, joihin kokee tarvitsevansa eniten vahvistusta.

Asiasisällöt on koottu pelilliseksi kokonaisuudeksi, jossa voi seurata oman osaamisen lisääntymistä, siinä on ripaus koukkuja ja koukuttavuutta, jännitystä, se palkitsee onnistumisesta. Eli samoja aineksia kuin missä tahansa viihdytystarkoitukseen tehdyssä pelissäkin. Stepit työpaikkaohjaamiseen -peliä on helppo pelata, eikä pelaaminen vaadi erityisiä digitaitoja.

Kuka voi pelata ja mistä löydän pelin?

Stepit työpaikkaohjaamiseen on kaikille maksuton ja pelaamaan on vapaa pääsy. Sinun ei siis tarvitse kikkailla tunnuksilla ja salasanoilla.

Klikkaa tästä itsesi Stepit työpaikkaohjaamiseen -peliin.

Parhaaseen ohjausosaamiseen pääset kuitenkin vain itsesi avulla.  Se vaatii sinulta aktiivista toimintaa ja pohdintaa. Peli tukee sinua sitomaan opittuja asioita omaan työhösi ja opiskelijan ohjaamiseen työpaikallasi, mutta loppu on sinusta itsestäsi kiinni.

Ryhdy rohkeasti ohjaamaan opiskelijoita ja tekemään oman alasi ammattilaisia yhteistyössä koulutuksen tarjoajan kanssa!

Miten voin varmistua, että osaan toimia hyvänä työpaikkaohjaajana?

Voit nähdä valintojesi ja toimintasi seuraukset välittömästi, kun toimit opiskelijan työpaikkaohjaajana.  Ohjatessasi opiskelijaa saat mahdollisuuden oppia ja tarkentaa jo oppimaasi kokeilemisen kautta. Ja jos jokin asia mietityttää, voit aina palata uudelleen Stepit työpaikkaohjaamiseen -pelin äärelle kertaamaan asioita. Myös olemalla yhteydessä esimerkiksi STEP-koulutuksen opettajaan tai ammatilliseen ohjaajaan saat tukea työpaikkaohjaajana toimimiseen. Ryhdy rohkeasti ohjaamaan opiskelijoita ja tekemään ammattilaisia omalle alallesi yhteistyössä koulutuksen tarjoajan kanssa!

Miten saan tunnustusta perehtymisestäni ja osaamisestani?

Kun haluat tunnustusta opiskelijan ohjaus- ja arviointiosaamiseesi, voit suorittaa digitaalisen osaamismerkin. Perehdy kuitenkin ensin työpaikkaohjaajana toimimiseen esimerkiksi Stepit työpaikkaohjaamiseen -pelin avulla. Sen jälkeen täytä merkkihakemus ja ansaitse digitaalinen osaamismerkki. Lisätietoa osaamismerkistä.

Työpaikkaohjaajan osaamismerkki STEP-koulutus

Mitä vielä?

Kutsumme sinut viihtymään uuden oppimisen pariin ja syventämään ohjausosaamistasi!

Hyvällä ohjausosaamisella on vaikutusta – ohjaa opiskelijaa rautaiseksi ammattilaiseksi ja kiinnitä osaamisellasi tuleva työntekijä työpaikallesi. Vau, kuulostaa hienolta! Eikö totta?

Taina Heinikoski
Työelämäasiantuntija
STEP-koulutus