STEP-koulutus elää vahvasti mukana paikallisessa kulttuurissa Kaustisella

Jokaisella kaupungilla ja kunnalla on jokin ominaispiirre, jonka löytäminen ja vaaliminen sekä nostaa paikallisten omaa itsetuntoa että lisää alueen kiinnostavuutta niin valtakunnallisesti kuin rajojemme ulkopuolellakin.

Keski-Pohjanmaalla sijaitsevalla noin 4 200 asukkaan Kaustisella iloitaan suuresta kunniasta, pääsihän kaustislainen viulunsoitto Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle – sille samalle, jolla on mainittuna Suomesta vasta saunominen. Tämän kunnianosoituksen eteen on tehty sitkeästi töitä vuosien ajan, ja siihen ovat osallistunet kaikki kynnelle kykenevät paikalliset ihmiset ja instituutiot.

Kaustislainen viulunsoitto pitää sisällään paljon muutakin kuin “vain” viulunsoiton. Se on juurevaa, kutsuvaa ja elävää suhtautumista yhteiseen perinteeseen matalalla kynnyksellä. Alueella elävä mutkaton tapa kokoontua yhteisiin soittohetkiin ansaitsee huomionsa. Yhdessä soittaminen on luonteva osa kaikkea toimintaa. (Linkki Ylen uutiseen: Kaustislainen viulunsoitto pääsi Unescon listalle – ja samalla sinne pääsivät myös naapurikuntien tanssivat lapset ja helsinkiläinen bussikuski (yle.fi))

Lokaalista globaali vetovoimatekijä

Viikon mittaisia Kaustisen kansanmusiikkijuhlia on vietetty 1960-luvun lopulta lähtien, ja juhlat ovat kasvaneet pohjoismaisten suurimmaksi kansanmusiikkijuhlaksi. Ei suotta sanota, että Kaustisella tehdään pienen kylän suurta juhlaa. Tapahtuman tuotantoon osallistuu iso osa paikallisista, mutta talkoisiin tulee väkeä myös ympäri Suomea. Esiintyjiä ja yleisöä saapuu ympäri maailmaa. Tunnelma juhlilla on silti kotoisa ja leppoisa. Täällä kaikki esiintyjät ovat pelimanneja, ja juhlien ilmapiiri houkuttaa yhteissoittoihin taitotasosta riippumatta.

Mikä on STEP-koulutuksen rooli Kaustisen kansanmusiikkiperinteen ylläpitäjänä?

Vuosien ajan opistomme on ollut toteuttamassa Mauno Järvelän kehittämää Näppärikurssia. Kesäkuun ensimmäisellä viikolla on Kaustiselle kerääntynyt jopa 350 kurssilaista ympäri Suomea. Kurssin järjestelyt on tehty vahvassa yhteistyössä paikallisten kanssa.

Kaustisen kansanmusiikkilinja toteutetaan lukuvuoden mittaisena vapaan sivistystyön koulutuksena ja sen opettajat ovat kansainvälisestikin merkittäviä kansanmuusikoita. Tänä vuonna opintoihin osallistuu myös kansainvälisiä opiskelijoita, joista kauimmainen tuli Suomeen Yhdysvalloista saakka. Osalla opiskelijoista on vakaa aikomus pyrkiä jatkamaan opintojaan mm. Sibelius Akatemiassa.

Kansanmusiikin rinnalle tarjotaan tästä vuodesta eteenpäin myös kansantanssin koulutusta niin lyhytkursseina kuin pitkää Kaustisen kansantanssilinjaakin. Lisäksi oppivelvollisille suunnattu Opistovuosi tulee suuntautumaan tanssiin. Koulutuksiimme voi tutustua lisää nettisivuillamme: Step-koulutus Kaustinen

STEP-koulutus elää Kaustisella vahvasti mukana paikallisessa kulttuurissa, nostaen esiin ilmiöitä, jotka tukevat paikallisidentiteettiä ja auttavat erottumaan massasta.

Mari Numminen
koulutuspäällikkö
STEP-koulutus, Kaustinen

Susanna Salokannel
koulutuskoornaattori
STEP-koulutus, Kaustinen