Rasismin vastainen viikko –ihan iisii?

Pidätkö sinä rasismin vastaista työtä helppona? Tuleeko yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon vahvistaminen sinulta kuin itsestään? Valitsetko luonnostaan yhteisen hyvän ja mukaan ottamisen?

Itselleni se on vaikeaa. Se on vaikeaa, koska se vaatii niin paljon sitoutumista, tiedostamista ja rohkeutta. Se on vaikeaa, koska monet oletukset ja ennakkoluulot ovat muuttuneet oman mielen ja yhteiskunnan kuvitelluiksi totuuksiksi. Se on vaikeaa, koska oma mieleni on usein laiska ja haluton toimimaan, kun ei ole omasta edusta ja turvallisuudesta kyse.

Ihmisoikeusjulistuksen artikloiden todesta ottaminen ja noudattaminen ovat vaikeita. Jo ensimmäinen artikla: “Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä” haastaa meitä päivittäin. On helppoa lausua sanat tasa-arvo, yhdenvertaisuus, kaikkien oikeudet, jokaisen ihmisen arvokkuus, mutta niiden todellinen vakavasti otettavuus sitten onkin paljon vaikeampaa. Kuinka usein siirtää katseen sivuun, ajattelee, että joku muu hoitaa tai että ihan ok, kunhan ei kosketa minua, kunhan itse olen turvassa.

Etuoikeutetuilla on varaa valita taistelunsa.

Etuoikeutetuilla on varaa valita taistelunsa. Meillä on kuitenkin jo syntyjämme kovin erilaiset etuoikeudet ja mahdollisuudet. Kunpa useampi haluaisi ja osaisi käyttää omia oikeuksiaan myös muiden hyväksi koska yhdenvertaisuustyö todellakin kannattaa. Olemme tehneet MOD-kursseilla harjoitetta, jossa mietimme millaisia tunteita, ajatuksia ja tunnelmia nousee alla olevista sanoista, aika vastakkaisista.

Mukaan otettu – ulos suljettu
Kunnioitettu – väheksytty
Arvostettu – pilkattu
Hyväksytty – kyseenalaistettu

Toinen sanapuoli herättää esiin yksinäisyyden, ahdistuneisuuden ja alakulon, jättää sivuun, eriarvostaa ja satuttaa. Toinen taasen kertoo ilosta, yhteistyöstä, helppoudesta ja rentoudesta missä saa oppia, kasvaa ja kehittyä. Kumpi on kannattavampaa, kestävämpää ja fiksumpaa?

Tämä rasismin vastainen viikko haastaa meitä ottamaan kantaa. Onko sinulla riittävästi tietoa, taitoa ja asennetta? Uskallatko ja osaatko toimia? Oletko sinä mukana kasvattamassa omaa ja läheistesi osaamista yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon teemoista?

Yksi hyvä keino on käydä MOD-kurssi.

#RasisminvastainenViikko #VeckanMotRasism #WeekAgainstRacism

Myötätunnon puolella ja rasismia vastaan!
Anna-Leena Klemetti-Falenius
Opettaja, MOD-koordinaattori