Leikkiikö lapsesi vapettamista koulussa?

”Mä en jaksaisi kuunnella tunneilla sitä vihellystä, joka lähtee, kun jotkut luokalla vapettaa” puuskahti eräs tuntemani alakoululainen lapsi syksyllä. Ilmeni, että alakoululaiset leikkivät koulutunneilla vapettavansa eli polttavansa sähkötupakkaa. Osa oli askarrellut vapet tyhjistä kynän hylsyistä, joista lähti vihellysääni, kun niitä imettiin. Jotkut olivat löytäneet käytettyjä vapeja, joiden säiliöitä täyttivät vedellä autenttisemman vapehetken aikaansaamiseksi.

Opettajan havahduttua tilanteeseen vapet vaihtuivat ”mälleihin” eli paperista tehtiin myttyjä, jotka laitettiin ylähuulen alle ja leikittiin nuuskaamista.

Lapset olivat uutisen mukaan todenneet sähkötupakan tuovan helpotusta ahdistukseen.

YLE uutisioi viime keväänä, miten alakoululaisten sähkötupakointi on noussut jo ilmiöksi. Uutisissa haastateltu kuraattori sanoi lasten kertoneen, että sähkötupakkaa on helppo käyttää, sillä niissä on usein karkkimainen tuoksu, eivätkä vanhemmat osaa yhdistää tuoksua tupakointiin. Lapset olivat uutisen mukaan todenneet sähkötupakan tuovan helpotusta ahdistukseen.

Ilta-Sanomat puolestaan uutisoi lokakuussa, miten Nokian seudulla 3- ja 4-luokkalaiset lapset käyvät ”vape-kauppaa” eli myyvät sähkötupakkaa. Kolmasluokkalaiset ovat 8-9-vuotiaita.

Sähkötupakoinnin suosio näkyy myös vanhempien nuorten kohdalla: EHYT ry:n tutkimuksen mukaan joka kolmas 15-17-vuotiaista nuorista piti sähkötupakointia trendikkäänä. Kouluissa vessojen ympäristöihin on jouduttu lisäämään valvontaa nuorten alkaessa vapettaa wc-tiloissa.

Suomessa sähkötupakoiden myynti on kielletty alle 18-vuotiaille riippumatta siitä, sisältävätkö ne nikotiinipitoista vai nikotiinitonta nestettä. Suomessa on lisäksi kielletty makunesteiden myynti eli sähkötupakoihin saa myydä ainoastaan maustamatonta tai tupakan makuisia nesteitä. Sähkötupakoiden tuotekehittelyyn on panostettu: niitä saa monen näköisinä ja muotoisina ja osa on hyvin huomaamattomia muistuttaen arkisia käyttöesineitä kuten vaikkapa tussia tai kuulokekoteloa.

Nuorten – ja lasten – on kuitenkin käytännössä hyvin helppo saada ostettua sähkötupakoita, sillä niitä myydään mm. Snapchatin kautta. Niitä voi myös ostaa suoraan verkkokaupoista ja maksun voi hoitaa myös virtuaalirahalla.

Marraskuun toisella viikolla vietetään Suomessa perinteisesti ehkäisevän päihdetyön viikkoa. Millä keinoin sinä voisit tukea tuntemaasi lasta tai nuorta käsittelemään ahdistustaan niin, ettei helpotusta oloon tarvitsisi hakea sähkötupakasta tai muista päihteistä?

Marianna Kultalahti
koulutussuunnittelija, mielenterveys- ja päihdetyö
STEP-koulutus