Lähihoitajan työn ytimessä – aidoimmillaan ihmisen kohtaamista ja huolenpitoa

Hoitajan työ on aidoimmillaan kohtaamista ja huolenpitoa. Lähihoitajan työtä tehdään ammattitaidoilla, mutta myös persoonan avulla. Hoitajan työssä annetaan potilaalle pala itsestään, kohdataan ja ollaan läsnä.

Toivot, että hoitajasi kohtaisi sinut aidosti ihmisenä, kuuntelisi ja pysähtyisi keskustelemaan kanssasi.

Kuvitellaan tilanne, jossa olet iäkkäänä potilaana sairaalassa. Olet kaatuessa satuttanut selkäsi ja jalkasi. Sinut on tuotu sairaalaan. Iltavuoron hoitajat ovat saapuneet paikalle ja saavat juuri raporttia aamun hoitajilta. Aamu on ollut hoitajilla kiireinen, etkä ole juuri ehtinyt tavata hoitajia. Toivot, että illan hoitajasi kohtaisi sinut aidosti ihmisenä, kuuntelisi ja pysähtyisi keskustelemaan kanssasi. Auttaisi sinua lämmöllä. Sinua ehkä jännittää tilanne ja olet kaiken lisäksi kovin kipeä. Kaikki lähiomaisesi asuvat kaukana eivätkä voi olla seuranasi. Olet yksin sairaalassa.

Lähihoitaja on sinua varten

Hoitaja täyttää perustarpeesi, huomioi sinut lempeästi ja pyytää luvan soittaa tilanteestasi omaisillesi. Hän pysähtyy juttelemaan kanssasi. Tuntuu hyvältä, kun kuunnellaan ja hoivataan. Koet olevasi arvostettu ja mielipiteesi huomioidaan. Sinusta ja sinun pienistäkin asioistasi huolehditaan parhaan kyvyn mukaan. Uskaltaudutpa kertomaan iltavuoron hoitajallesi myös henkilökohtaisista huolistasi. Kerrot, että yksin ollessa yrität vain pärjäillä päivästä toiseen, ettei omaistesi tarvitsisi huolehtia sinusta koko ajan. Juuri nyt haluaisit puhua puolisosi kanssa, mutta et voi, koska häntä ei enää ole. Hoitaja ymmärtää sinua ja koskettaa hellästi olkapäätäsi. Hän on pysähtynyt kuuntelemaan juuri sinun tarinaasi. Kiire pyörii ympärillä, huomaat sen itsekin, mutta hoitaja on silti kanssasi juuri nyt.

Hoitaja auttaa puhelimen pois kaulapussukastasi ja laittaa sen yöpöydän laatikkoon. Tuo empaattinen ja ymmärtävä hoitaja tuntuu lohduttavalta tässä tilanteessa, kun makaat täällä sairaalassa iäkkäänä, autettavana ja kipujesi kanssa. Kerrot vaatteiden vaihdon yhteydessä hoitajallesi, kuinka te puolisosi kanssa marjareissuilla soittelitte toisillenne metsässä. Sinä tuolla puhelimella, joka juuri laitettiin laatikkoon.

Me hoitajina luomme turvallisuuden tunteen potilaillemme ja isossa osassa on kuulluksi ja nähdyksi tuleminen.

Hoitajana tärkeää on pysähtyä hetkeen, kuunnella aidosti ja olla läsnä, vaikka kiire ja työtehtävät painaisivat taustalla. Pienikin panostaminen hetkessä olemiseen ja aitoon läsnäoloon hoitotilanteissa kantaa pitkälle työvuoron aikana. Me hoitajina luomme turvallisuuden tunteen potilaillemme ja isossa osassa on kuulluksi ja nähdyksi tuleminen. Potilas on sinulle ehkä yksi monesta, mutta potilaalle sinä olet siinä vuorossa se henkilö, johon turvata ja kuka hänet kohtaa. Kohtaamalla potilaan aidosti, luomme samalla luottamusta turvallisuuden tunteen lisäksi. Läsnäolo on merkityksellistä. Olethan hoitajana sellainen, jonka itsekin haluaisit kohdata sairaana ollessasi.

Hoitotyö on arvokasta ja tärkeää työtä

Korona-aikana ihmiset ovat alkaneet arvostaa enemmän hoitotyötä, sitä aitoa ja persoonallista potilaan kohtaamista. Ihmiset ovat ymmärtäneet, kuinka tärkeää työtä jokainen hoitaja tekee. Korona-aika nosti hoitajat takaisin ihmisten mieliin ja arvostuksen kohteiksi.

Hoitajan työssä palkitsee, että tekee hyviä tekoja ja voi hoivata palkkansa eteen toisia. Tämän lisäksi saa tuotettua usein potilaalle hyvän mielen, ja potilaat ovat kiitollisia saamastaan avusta. Hoitajana pääsee kohtaamaan ihmiset aidosti ja saa auttaa muita. Palkitsevaa on saada helpotusta potilaalle, joka on kipeä tai sairas. Saada potilaan olo turvalliseksi kivuista tai säryistä huolimatta.

Lähihoitajan työssä oppii koko ajan

Ammatillinen osaaminen kehittyy koko ajan kokemuksen ja ajan myötä. Jokainen tilanne opettaa ja yksikään tapahtuma ei ole identtinen toisen kanssa. Työskennellessä ihmisten kanssa on asioissa monta muuttujaa. Lisäksi hoitotyö kehittyy koko ajan, joten omaa ammattitaitoaan täytyy päivittää. Hoitotyötä ei opi kunnolla muuta kuin hoitamalla. Hoitotyö ei ole pelkästään siis mehulasin vaihtamista tai pelkkää rupattelua, vaan hoitotyö on arvokasta tutkittuun tietoon perustuvaa toimintaa.

On tärkeää myös hoitajana arvostaa ja kunnioittaa omaa työtään.

Monesti potilaat ja omaiset muistavat ja kommentoivat työskentelyäsi jälkeenpäin. Hoitajan ammatti on kunnia-asia. Olen lähtenyt keikkatyöhön verestääkseni oppejani, mutta kaipaan myös aitoja kohtaamisia. Auttaminen ja kohtaaminen antavat minun elämääni ja toivottavasti potilaallekin paljon; hyvän teon, kohtaamisen muistijälkiä ja tunteita. On tärkeää myös hoitajana arvostaa ja kunnioittaa omaa työtään. Me emme ole vain hoitajia, me olemme rautaisia hoitotyön ammattilaisia.

Jaana Väisänen
Aluepäällikkö
STEP-koulutus

Tutustu sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon (lähihoitaja) koulutuksiimme