Koodataan Mineä -leiri toi yhteen lapsia ja nuoria

STEP-kansanopistossa Järvenpäässä järjestettiin syyslomaviikolla nuorille suunnattu Koodataan Mineä -leiri. Osallistujina oli kymmenen innokasta leiriläistä eli gameria. Ohjaajana eli geduna (Game Educator) toimi Timo Riuttala.

Timo Riuttala kertoo kuinka gamerit olivat todella innostuneita pelaamaan erityisesti ”selviytymismuotoa” pelaajien yhteisessä kylässä.
– Jokaisen tehtävänä oli rakentaa oma talo, jonne tuli oma sänky sekä jokin tapa tehdä tai valmistaa ruokaa, hän kuvailee. Seuraavaksi koodattiin nuotiopaikka, jonne kokoonnuttiin aina välillä viettämään aikaa.

Päätehtävänä leirillä oli luoda peli Minecraft Education Edition koodausalustalla sekä rakentaa sen ympäristö. Jokainen gameri osallistui tehtävään hienosti. Luotiin tarina yhdessä ja siihen liittyvä vaihe pelin sisällä.

Pelin sisältö:
★ Steve kerää puita saunaan.
★ Steve menee saunomaan.
★ Kuuman saunan jälkeen hypätään lumihankeen jäähtymään.
★ Lähdetään etsimään “mainaamaan” luolaan.
★ Uitiin meressä etsien vanhoja temppeleitä.
★ Palattiin takaisin kotiin.
★ Creeperit hyökkää! BOOOM! Peli päättyy siihen kun “Creeperit” tuhoavat pelaajan kodin näyttävällä räjähdyksellä.

Leiri huipentui rennompaan päivään, jossa testattiin pelituotosta, pidettiin yhdessä hauskaa ulkona sekä Minecraftissa.
– Meillä oli pienimuotoinen aarrejahti sekä omien talojen esittelyä. Gamerit olivat suruissaan, kun yhteinen maailma laitettiin viimeisen kerran kiinni, kuvailee Riuttala.

Osa gamereista liikkui pyörätuolilla, mutta se ei menoa haitannut! Leiriläiset liikkuivat ja leikkivät yhdessä Minecraftissa sekä ulkona esimerkiksi piilosta ja frisbeegolfia.
Timo Riuttala kertoo, että leiriläiset olivat hyvin erilaisia.
– Osa oli kovin kilpailuhenkisiä, mutta hyvällä asenteella. Toiset taas tykkäsivät seikkailla ja leikkiä omissa oloissaan hyvän kaverin kanssa. Vaikka meitä olikin monenlaisia, pystyimme silti toimimaan hienosti yhdessä ja kaikki ymmärsivät toistensa tarpeet ja haasteet, Riuttala kehuu leirin yhteishenkeä.

Minecraft-koodausleiri toi lapsia ja nuoria hyvin yhteen. Timo Riuttala toteaa, että fyysisitä rajoitteista huolimatta lapset pääsivät toimimaan videopelien samalla viivalla ja tekemään samoja asioita yhdessä.
– He oppivat tärkeitä ja kehittäviä asioita. He oppivat tekemään yhteistyötä muiden kanssa ja lisäksi perusasioita koodauksesta, videopelien rakenteesta sekä tarinan kertomisesta. Ja tämä kaikki tehtiin pelissä, jota lapset rakastavat!

Katso koodattu peli täältä: https://youtu.be/oEExwJetOlU