Kaksin aina kaunihimmin

“Mun mielestä Joanna kaksoistutkinto ei oo sulle.”

“No jos sä oot ihan varma Katinka, niin joo noin se yhteishaku tehdään.”

Saimme selkeän viestin kumpikin: kaksoistutkinto ei olisi meitä varten. Päätimme olla välittämättä esikuvamaisen äidinkielenopettajan sekä opon kommenteista, sillä tärkeimpänä äidin tuki oli jo saatu ja valintamme lyöty jo lukkoon. Halusimme lähteä tekemän kaksoistutkinnon lähihoitaja-koulutuksella.

Kaikki lähti siitä, kun tajusimme Mäntsälässä asuvina fiksuina opiskelijoina ja paljon vanhempien kuskaamina sosiaalisina perhosina Järvenpään tarjoavan meille paitsi uskomattomat opiskelumahdollisuudet, myös poikkeuslupa-ajokortit molemmille kulkiessamme kouluun; kolme kärpästä yhdellä iskulla! Valitsimme siis Järvenpään lukion sekä STEP-koulutuksen (silloisen Seurakuntaopiston) isosiskomme ihanan kokemuksen perusteella sekä haaveillessamme auton tuomasta vapaudesta.

Opiskelujemme aikana onkin ollut yllättävää huomata, kuinka hyvin tämä ratkaisu sopi juuri meille, kahdelle siskokselle. Pysyimme jatkuvasti motivoituneina sen ansioista, että näissä kouluissa kaksoistutkinnon pystyi suorittamaan harvinaisen sujuvasti, keskittymällä yhteen asiaan kerrallaan – saimme aina hengähtää toisen koulun kiireistä yksinkertaisesti vaihtamalla hetkeksi toiseen. Aina jaksojen vaihtuessa tuntui samalta kuin pienenä koulujen alku syksyisin, ja saimme kummallista puhtia ja jopa ”ah, pääsee opiskelemaan” –oloa!

On muuten hauskaa, että tänäkään päivänä Katinkasta lääkäriä uumoilleet yläasteen opettajat eivät voisi aavistakaan hänen valinneen lukiossa lyhyttä matematiikkaa! Ei sitä aina kannata valita sitä polkua, jota meiltä odotetaan, vaan kannattaa valita se, jonka haluaa tehdä. Ja tietenkin kaksoistutkinnolla meille aukesi helpommin sekä portit korkeakouluihin että työelämään, joten tässähän on mistä valita.

Opiskeluvuosiimme mahtui paljon: oli stressattuja kokeita, toisaalta taas tenttejä, joihin aivoja ei ylityöllistetty, oli yli kuukauden pätkä Italian auringossa sekä Joannalla harjoittelu akuutilla vuodeosastolla Pohjois-Suomessa. Ja kirsikkana kakun päällä aivan huikea luokka.

Viittaus ulkomaihin sai varmasti osan huomion heräämään, ja pakko sanoa, että näin kävi opintojen alussa meillekin. Omat lähihoitajasiskomme ovat saaneet kokea harkat ulkomailla, joten olimme tietenkin ajatuksissamme jo itsekin matkalaukut puoliksi pakattuina valmiina matkaan. Koulusta näytettiin vihreää valoa kansainväliseen harjoitteluun ja kannustettiin lähtemään, ja naps vain, olimme saaneet paikan päiväkodista Parmasta.

Tästä reissusta muutama pieni maistiainen – unohtumaton kokemus, nousuineen ja laskuineen.

Toisena aamuna heräämme lähteäksemme töihin, kun yhtäkkiä Katinka huutaa, ettei ole täysin varma, mutta menikö tossa lutikka. Sitä olisi voinut luulla (ja näin myös saattoi käydä Luokkasten siskosten mielessä), että menikö se reissu sitten tässä. Positiivista asennetta ei meinannut riittää siihen, että viiden viikon Airbnb-asuntoomme tulisi extrana ötökkä-ystäviä. Kaikki kuitenkin järjestyi, eikä onneksi koululla ollut tapana lähettää ketään vieraaseen maahan yksin. Parma ja siellä suoritettu harjoittelu päiväkoti Club Mary Poppinsissa oli ihana. Nautimme olostamme, saimme kehittää kielitaitoamme tai vähintäänkin uskalsimme puhua niin sanottua lontoota matalammalla kynnyksellä, tutustua Italian kulttuuriin sekä viihtyä.

Meidän kohdallamme olemme kyllä todellakin saaneet kokea uskomattomia asioita ja vaikuttaa itse opintoihimme koulun tukemina. Stepin sydämelliset opettajat antoivat tukensa lisäksi tarjouksia tehdä asioita eri tavoin – jos oli innostusta tehdä tavallisesti päiväkotiharjoitteluna tehtävä pätkä kehitysvammaisten kanssa, niin totta kai se onnistui. Iso kiitos opettajille.

Lämmin suositus meiltä sinulle kaksoistutkinnosta. Tästä saitte pienen kurkistuksen meidän kuluneisiin vuosiimme. Harva lukiolainen pääsee ambulanssinkyydissä painamaan potilaan vuotavaa haavaa auton kiitäessä kohti Hyvinkään sairaalaa tai harva ammattikoululainen saa viskoa karkkia abirekan kyydissä pukeutuneena hupsuun asuun. Meille kaksoistutkinto on mahdollistanut tekstissä listatun ja on todella ollut täydellinen tapa opiskella.

Joanna ja Katinka