”Ihan parasta oli päästä Prahaan päiväkotiin!”

STEP-koulutuksen opiskelijoiden työssäoppiminen ulkomailla

Miten hakeudutaan ulkomaille työssäoppimaan?

STEP-koulutuksen opiskelijat pääsevät halutessaan työssäoppimaan ulkomaille. Joku voi lähteä suorittamaan työssäoppimisjaksoa ulkomaille yksin tai opiskelukaverin kanssa, toinen taas osallistua ohjatumpaan ryhmäliikkuvuuteen, jossa opettaja tai ohjaaja on mukana koko liikkuvuusjakson ajan.

Oppilaitoksellamme on työssäoppimispaikkoja ympäri Eurooppaa ja itsekin voi hankkia työssäoppimispaikan. Työssäoppimisjakso ulkomailla kestää tavallisesti 4-8 viikkoa, ryhmäliikkuvuus on yleensä kaksi viikkoa. Olemme mukana ammatillisten oppilaitosten Erasmus+ -ohjemassa, joka tarkoittaa sitä, että lähtijät saavat matkaa varten Erasmus+ -apurahan. Apurahan suuruus riippuu matkan pituudesta sekä kohteesta.

Hakeutuminen ulkomailla suoritettavalle työssäoppimisjaksolle on tehty mahdollisimman helpoksi; oman vastuuopettajan kanssa keskustellaan ensin missä vaiheessa opintoja ulkomaille voisi lähteä sekä mikä tutkinnon osa voisi tulla kysymykseen. Tämän jälkeen otetaan yhteyttä oman kampuksen kansainvälisyysasioiden koordinaattoriin, katsotaan yhdessä sopiva maakohde, laitetaan englanninkielinen CV kohdemaahan ja lopuksi tehdään koulutussopimus kohdemaan kanssa.

Mitä kaikkea vaaditaan lähtöön?

Työssäoppimisjakso ulkomailla vaatii opiskelijalta itseohjautuvuutta, ennakkoluulottomuutta ja jonkin verran kielitaitoa.Englanti on kommunikointikieli kaikissa kohdemaissa. Kohdemaan työpaikassa on työpaikkaohjaaja, joka ohjaa kaikissa eteen tulevissa asioissa. Yhteydenpito työssäoppimispaikan ja STEP-koulutuksen välillä on koko työssäoppimisen ajan säännöllistä.

Kaikki lähtijät valmennetaan matkaan ennen lähtöä. Oman kampuksen kansainvälisyyskoordinaattorin kanssa käydään yhdessä läpi kaikki tärkeät matkaan liittyvät asiat; varataan lentoliput ja majoitus kohteeseen, tarkistetaan vakuutukset, keskustellaan turvallisuusasioista jne.

Miksi kannattaa lähteä työssäoppimaan ulkomaille?

Matkailu avartaa -sanonta pitää paikkansa. Ulkomailla työssäoppimisjaksoille osallistuneet opiskelijat ovat sanoneet, että itseluottamus kasvaa, uskaltaa käyttää paremmin englannin kieltä, saa uusia kavereita, pystyy testaamaan vieraassa ympäristössä omaa ammatillista tietotaitoaan, oppii erilaisuutta. Ja ennen kaikkea saa mielettömiä, koko elämän kestäviä uusia kokemuksia. Erään lastenohjaaja-opiskelijan toteamus opiskeluajalta kertonee kaiken: ”Ihan parasta koko opiskelussa oli päästä Prahaan päiväkotiin”.

Katja Karinen
opettaja, kv-koordinaattori
STEP-koulutus, Järvenpää

Lisätietoa kansainvälisestä työssäoppimisesta antavat STEP-koulutuksen kansainvälisten asioiden koordinaattorit:

Järvenpää/Helsinki: Katja Karinen, katja.karinen@step.fi, p. 044 359 9064

Lapua/Kaustinen/Pori: Anu Thil, anu.thil@step.fi, p. 044 756 6025

Nykarleby: Charlotta Lillas, charlotta.lillas@step.fi, p. 040 673 9006

Pieksämäki/Kuopio/Ruokolahti: Merja Reunanen, merja.reunanen@step.fi, p. 040 037 2090