Monen mutkan kautta unelmatyöhön

Alun perin Eija Lahtinen oli parturikampaaja. Terveyssyiden takia työura jatkui kaupallisella alalla ja sen jälkeen erityislasten parissa. Alzheimerin tautia sairastaneen läheisen hoitaminen sai Eijan aloittamaan lähihoitajan opinnot, mutta lopullisena tavoitteena ollut muistihoitajan työ vaihtuikin vammaistyöhön. Mitä ihmettä tapahtui?

Aina voi oppia uutta, vaihtaa alaa ja muokata omaa osaamistaan kiinnostuksensa mukaan. Näin teki myös lähihoitajaopiskelija Eija Lahtinen, jolla on takanaan varsin värikäs ammatillinen polku.  

– Alun perin tein parturikampaajan töitä, mutta psoriasiksen puhkeaminen käsiin pakotti vaihtamaan ammattia. Koska minulla oli jo ennestään kaupallinen peruskoulutus, rupesin tekemään myyjän töitä ja samalla suoritin erilaisia kaupan alan ammattitutkintoja.

Eija Lahtinen kasvokuvassa.

Hoiva-ala vei mukanaan  

Myyntitöiden jälkeen Eija opiskeli työnsä ohella koulunkäynninohjaajaksi STEP-ammattiopistossa, ja koulutukseen kuuluneesta työharjoittelupaikasta erityislasten vaativan tuen oppilaitoksessa tuli lopulta vakituinen työ yli kymmeneksi vuodeksi. Pitkään kestänyt Alzheimerin tautia sairastaneen läheisen hoitaminen kasvatti kuitenkin kiinnostusta muistihoitajan ammattiin.

– Juttuhan on niin, että päästäkseen muistihoitajan koulutukseen pitää olla pohjakoulutukseltaan lähihoitaja. Aloin sitten etsiä tietoa asiasta ja silmään osui STEP-ammattiopistossa alkava lähihoitajan oppisopimuskoulutus. Sinnehän sitten päädyin. Kävi kuitenkin niin, että tulimme opettajani kanssa opintosuunnitelmaani tehdessä siihen tulokseen, että minun kannattaisi sittenkin ottaa suuntautumisvaihtoehdoksi vammaiset. Tämän suunnanmuutoksen johdosta aloitin työskentelyn oppisopimuksella erityisammattioppilaitos Spesiassa. Ja mikä hienointa, kohta loppuvien opintojen jälkeen työ vaikeasti vammaisten apuna jatkuu vakituisena. Tilanne on siis aivan mahtava.

Ikä, raha ja elämäntilanne mietityttävät

Aikuisiällä uudelleen kouluttautumiseen liittyy tiettyjä mörköjä, jotka mietityttävät melko yleisesti. STEP-ammattiopiston opinto-ohjaaja Riikka Tassin kokemuksen mukaan suurimmat huolenaiheet liittyvät ikään, elämäntilanteeseen ja taloudelliseen pärjäämiseen.

Moni pohtii olevansa liian vanha uuteen ammattiin, mutta oikeastaan koskaan ei ole liian vanha. Raha taas aiheuttaa erilaista päänvaivaa ja syystäkin. Rahoitusta pitää miettiä ja itse kysynkin aina opiskelijoilta, että mistäs tulee kinkku, juusto, tofu ja hummus opiskelujen aikana. Yllättävän moni sanoo, etten oo tota niin ajatellut. Sitten on vielä elämäntilanteeseen liittyviä asioita, jotka on syytä selvittää ennen opintoja. Jos olet esimerkiksi yksinhuoltaja, on tärkeää kartoittaa oman tukiverkostonsa halu ja kyky auttaa.

STEP-ammattiopisto on ansainnut isot kehut 

Vaikka opiskelu on joskus ollut Eijan mukaan myös raskasta, saatu tuki opettajilta ja opiskelukaverilta on auttanut jaksamaan. Myös STEP-ammattiopisto saa kouluna konkariopiskelijalta pelkästään kehuja. 

– STEP-ammattiopisto on tätä päivää ja opiskelu elää ajan hermolla. Kaikkein parasta on kuitenkin inhimillisyys ja aivan ihanat opettajat. Opiskelu räätälöidään juuri sinulle sopivaksi ja tarvittaessa joustoa löytyy. Osittain siksi myös omat opintoni ja näytöt on nyt suoritettu kiitettävillä arvosanoilla, eikä jäljellä ole kuin muutama kurssi perusopintoja. Tällä hetkellä onkin aika survivor-fiilis!

Nyt työ on jotain työtä enemmän 

Tulevaisuus näyttää Eijan sanoin valoisalta ja mieleinen työpaikka opintojen jälkeen on varma. Itsessään työ vaikeasti vammaisten kanssa on erittäin vaativaa, mutta antaa myös paljon. 

– Tämä työ on mielenkiintoista, muuttuvaa ja haastavaakin, mutta pidän pienistä haasteista. Ja tässä supervaativassa hommassa on aivan mahtava tunne, kun huomaan vaikeavammaisen oppilaan edistymisen. Työn isoin tulos voi olla joskus palloon tarttuminen ja sen saaminen onnistuneesti paikasta A paikkaan B. Mutta kun sen pienen teon eteen on tehty kovasti töitä, niin siitä syntyvää auttamisen tunnetta ei voita mikään.


STEP-ammattiopistosta löydät aikuiselle opiskelijalle sopivan polun moneen hienoon ammattiin.

Vinkkejä alanvaihtajalle:

  • Älä jää miettimään uravaihtoehtoja yksin. Ammattilaisilta voi aina kysyä lisää.
  • Erilaisia rahoitusvaihtoehtoja on useita: Kelan opintotuki, opintoraha, opintolaina, aikuiskoulutustuki, omaehtoinen työttömyysetuus, vakuutusyhtiöiden maksama koulutus, omat säästöt.
  • Henkilökohtainen opintopolku voidaan laatia hyvinkin joustavaksi ja myös oppisopimus on monelle hyvä vaihtoehto. Opinto-ohjaajat kertovat mielellään lisää erilaisista opiskelumalleista.

Ota rohkeasti yhteyttä STEP-koulutuksen opinto-ohjaajiin ympäri Suomea! >

Tutustu jatkuvassa haussa oleviin koulutuksiimme >