Alanvaihtoa ei kannata pelätä

Ahdistaako nykyinen työpaikka? Jouduitko irtisanotuksi? Vaatiiko terveydellinen syy uuden ammatin? Vai olisiko nyt aika toteuttaa urahaave? Alanvaihtoon on monia syitä ja lähes poikkeuksetta uuteen astumiseen liittyy hämmennystä ja pelkoja. Niiden ei kuitenkaan pidä antaa jarruttaa, sillä useimmiten alanvaihto sujuu hienosti.

Opinto-ohjaaja Riikka Tassilla on pitkä ura, johon mahtuu töitä muun muassa Helsingin vankilassa ja poliisiammattikorkeakoulussa. Viimeiset parikymmentä vuotta kokenut opo on auttanut ammatilliseen koulutukseen hakevia aikuisopiskelijoita STEP-koulutuksen Järvenpään ja Helsingin kampuksilla.

– Tällä hetkellä työskentelen toki meidän nykyisten opiskelijoiden kanssa, mutta enemmän niiden kanssa, jotka ovat vasta etsimässä itselleen sopivaa koulutusta. Ja tähän ryhmään kuuluu kaikenlaisia ihmisiä, joista yli puolet on alanvaihtajia. Ikähaarukkakin on leveä, sillä meidän vanhin opiskelijamme on 70-vuotias eläkeläinen, jolla on hieno suunnitelma valmistua hoiva-avustajaksi.

Kasvokuvassa Riikka Tassi.

Joskus vanha ammattiminä pitää purkaa palasiksi

Osalla alanvaihtajista on täysin selvät sävelet ja suunta, mutta Tassin mukaan ajatus uudesta ammatista voi olla joillekin haastava.

– Hakuun liittyvä prosessi voi aiheuttaa ammatillisen identiteettikriisin, varsinkin jos ihminen on työskennellyt pitkään samassa ammatissa. Kuvittele vaikka leipuria, jolle on puhjennut jauhoallergia ja alaa on pakko vaihtaa. Siinä rupeaa miettimään, että minähän olen leipuri, olen aina ollut. Silloin se leipuriajatus pitää purkaa ja rakentaa tilalle jotain uutta. Ja jos taustalla on esimerkiksi tapaturma tai pieleen mennyt leikkaus, niin sitten uuteen hyppääminen voi olla vieläkin vaikeampaa. Toisaalta, kun ihminen pääsee alkusokista, niin innostus saattaa olla todella suurta. Monia tajuaa, että tämähän on upea mahdollisuus ja ovi uusiin juttuihin.

Ikä, raha ja elämäntilanne mietityttävät

Aikuisiällä uudelleen kouluttautumiseen liittyy tiettyjä mörköjä, jotka mietityttävät melko yleisesti. Tassin kokemuksen mukaan suurimmat huolenaiheet liittyvät ikään, elämäntilanteeseen ja taloudelliseen pärjäämiseen.

Moni pohtii olevansa liian vanha uuteen ammattiin, mutta oikeastaan koskaan ei ole liian vanha. Raha taas aiheuttaa erilaista päänvaivaa ja syystäkin. Rahoitusta pitää miettiä ja itse kysynkin aina opiskelijoilta, että mistäs tulee kinkku, juusto, tofu ja hummus opiskelujen aikana. Yllättävän moni sanoo, etten oo tota niin ajatellut. Sitten on vielä elämäntilanteeseen liittyviä asioita, jotka on syytä selvittää ennen opintoja. Jos olet esimerkiksi yksinhuoltaja, on tärkeää kartoittaa oman tukiverkostonsa halu ja kyky auttaa.

Asiat järjestyvät, kun ne järjestetään

Vaikka koulun penkille lähteminen voi tuntua ammattiuran keskellä isolta elämänmuutokselta, se onnistuu yleensä hyvin huolellisella ennakkosuunnitelulla.

– Jokaisella on omat juttunsa, jotka me voimme yhdessä huomioida henkilökohtaisen opintopolun suunnittelussa. Ja voin sanoa, että STEP on aivan nappivalinta aikuisopiskelijalle. Meillä on hyvin yksilöllinen ja ihmislähtöinen ote kaikessa tekemisessä. Täällä kukaan ei ole opiskelija numero jotain. Meillä on erittäin sitoutuneita ja taitavia opettajia, jotka seuraavat aikaansa. Lisäksi meillä on todella hyvät erityisen tuen systeemit, jotka helpottavat oppimisvaikeuksista kärsiviä.

Opiskelu kannattaa aina

Jos jokin ammatillinen ajatus alkaa pyöriä takaraivossa, eikä jätä rauhaan, silloin on Tassin mukaan oikea aika edistää asioita.

Itse lähtisin aika matalallakin kynnyksellä kyselemään lisää eri mahdollisuuksista ja pallottelemaan ajatuksia. Kun pääsee opinnoissa alkuun, nälkä voi jopa kasvaa syödessä. Olen nähnyt niin monesti sen hetken, kun lamppu syttyy ihmisen päässä ja innostus vain kasvaa. Ja tuskin koskaan kukaan on sanonut katuvansa opiskelua. Kyllä se on niin päin, että ammatillisen itsetunnon kohentuminen antaa koko elämälle positiivisen vireen.


STEP-ammattiopistosta löydät aikuiselle opiskelijalle sopivan polun moneen hienoon ammattiin.

Vinkkejä alanvaihtajalle:

  • Älä jää miettimään uravaihtoehtoja yksin. Ammattilaisilta voi aina kysyä lisää.
  • Erilaisia rahoitusvaihtoehtoja on useita: Kelan opintotuki, opintoraha, opintolaina, aikuiskoulutustuki, omaehtoinen työttömyysetuus, vakuutusyhtiöiden maksama koulutus, omat säästöt.
  • Henkilökohtainen opintopolku voidaan laatia hyvinkin joustavaksi ja myös oppisopimus on monelle hyvä vaihtoehto. Opinto-ohjaajat kertovat mielellään lisää erilaisista opiskelumalleista.

Ota rohkeasti yhteyttä STEP-koulutuksen opinto-ohjaajiin ympäri Suomea!