Sana

Sanasta sanaan. Anna sanalle se arvo, joka sille kuuluu. Sanana se on vahva. Pue se sanaksi! Jos on sanatta, vaikenee; sananlaskun mukaan se on kultaa. Jos sivaltaa sanan säilällä, onko se hopeaa? Sivallettava voi jäädä sanatta, varsinkin jos sattuu. Äkämä on sanana kova. Lummelampi saa mielen siirtymään keskelle kelluvaa kauneutta. Sanasta miestä, sarvesta härkää, mutta miten meidät muut laitetaan sanoistamme vastuuseen. Uskottavuus syntyy sana sanalta.

Sana sanasta (Elovaara, V. Jalava, L. 2021. Tammi) availee polkuja suomen kieleen ja sanojemme syntyperiin. Suomen kielen sanat ovat tulleet kaukaa ja niiden polut kulkevat kartoilla sikin sokin, välillä ristiin rastiin. Aina omat sanat eivät ole riittäneet. On haettu lainasanoja kaukaa ja läheltä naapureista. Nimen synnyttäminen, nimistönsuunnittelulla on silläkin pitkä historia. Rumista ruotsalaisista nimistä on kuljettu lainapaikoista saamelaisten jälkiä sulatusuunin slangiin ja siitä amerikansuomeen (emt. s.198).

STEP-koulutus nimen ensimmäinen osa on – voidaan sanoa, amerikansuomea; nykysuomen fingelskaa. Fingelskaa puhuivat esi-isämme Amerikan mantereella. Se on tuttu Hiski Salomaan lännen lokarista ja muun muassa Hesarin Visio -liitteestä: Pomo on koutsi ja brändää firman reippaalla ratiolla ja tuunaa tiimin emootiot. STEP-koulutus; nimi on viesti tulevaisuudesta, jossa teemme itsellemme valuuttaa louhimalla, ratkomalla matemaattisia ongelmia. Nimi on viesti myös menneisyydestä, jossa esi-isämme olivat ”muusia hunttaamassa” (moose=hirvi, huntata=metsästää).

STEP-koulutus on jono tuntemiamme kirjainmerkkejä. Kieli auttaa ymmärtämään mitä merkit tuossa järjestyksessä tarkoittavat. Ymmärryksestä huolimatta syvin merkitys on vielä tyhjä. Kuin rapea kuori, josta sudenkorento on pujotellut itsensä ulos. Työkauden alkaessa kuulin tarinoita, mitä merkkijono SEURAKUNTAOPISTO on työtovereille merkinnyt. Merkitykset syntyivät jo ensitapaamisissa uusien työkavereiden kanssa. Tunneside voimistui, kun koki tulleensa odotetuksi. Kiintymyssuhde vahvistui, kun tuli autetuksi. Rohkeus kasvoi, kun koki olevansa riittävä -huononakin aamuna. Luottamus rakentui yhdessä itkien ja nauraen. Me ihmisinä rakennamme STEP-koulutuksen syvimmän merkityksen yhteisömme jäsenille. Toinen toisillemme ja heille, jotka viivähtävät hetken kanssamme omalla elämänpolullaan. Uuden nimen sisältö, syvin olemus rakentuu meistä; sanoista, joita käytämme, katseista, teoista, joita teemme.

”Mietittyäni asiaa viisikymmentä vuotta voin nyt sanoa, että maailma on sana.” (Paronen, S. 1974, Otava.) Sanojen voimalla rakennamme maailman STEP-koulutuksen ympärille ja sisälle. Yhdellä, pienelläkin sanalla on voimaa. Sanattomuus sen sijaan siirtää vaikenevan sivuun. Hänestä tulee sivullinen. Tämä sanoista rakentuva teksti on STEP-koulutuksen blogi. Tiedon ja kannanottojen lisäksi tämä on henkilökohtainen. Otan kantaa ja annan merkityksiä. Positiivisia. Sanani saatan samanarvoisesti teille kaikille. En maalita ketään osoittamalla puutteita. Rakennan ja sidon meidät yhteen, yhteisen nimen sisälle. Rakennan yhteisöllisyyttä.

STEP-koulutuksen nettisivut antavat sinulle mahdollisuuden yhteisömme rakentamiseen. Millaisin sanoin sinä haluat ryhtyä tähän työhön? Lupaan olla apuna, kustannustoimittajan roolissa, mukana yhteisessä työssä. Blogi on avoinna ja odottaa sanojasi. Vlogi? Kokeilemisen arvoinen.

Helena Ahonen, rehtori