Lähihoitajan koulutus – mitä se sisältää?

Oletko miettinyt lähihoitajaksi opiskelua, mutta et oikein tiedä mitä se oikeastaan sisältää? Tiedät ehkä jotain itse työstä, jota lähihoitaja tekee, mutta opiskelu mietityttää. Tiesitkö, että lähihoitajan koulutus antaa todella monipuoliset työllistymis- ja jatko-opiskelumahdollisuudet? Lue tarkemmin, mitä lähihoitajaksi opiskelu oikeasti tarkoittaa.

Mitä lähihoitajan koulutuksessa opiskellaan ja kauan lähihoitajaksi opiskelu kestää?

Lähihoitajaksi opiskellaan sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa. Koulutus sisältää 180 osaamispistettä (osp), joka sisältää ammatillisia tutkinnonosia 145 osp. Eli suurin osa on juuri niitä opintoja, jotka ovat erityisen tärkeitä lähihoitajan työssä. Pääset oppimaan esimerkiksi tietoa eri sairauksista, hoitomenetelmistä, potilaan kohtaamisesta ja ohjaamisesta ja paljon muuta. Tarkemmat tiedot opintojen sisällöstä löydät ePerusteista. Ammatillisten opintojen lisäksi opiskelu sisältää yhteisiä tutkinnonosia eli YTOja 35 osp. Ne tarkoittavat esimerkiksi matematiikan, viestinnän ja vuorovaikutuksen ja yhteiskunnallisten asioiden opiskelua.

Lääkelasku ovat pitkälti perusmatematiikan laskuja, eivät siis rakettitiedettä.

Lääkelaskut sisältyvät lähihoitajaksi opiskeluun. Lääkelaskut ovat pitkälti perusmatematiikan laskuja, eivät siis rakettitiedettä. Meillä saat tukea ja ohjausta tarvittaessa, joten älä siis ainakaan pelkää tulevia lääkelaskuja! Niistä kyllä selviää!

Opiskelu lähihoitajaksi kestää yleensä noin 2–3 vuotta. Voit kuitenkin valmistua nopeamminkin, koska aiempi työkokemuksesi ja aiemmat opintosi katsotaan läpi yhdessä vastuuopettajan kanssa ja sinulle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) opintojesi ajalle.

Lähihoitajan osaamisalat

Meillä STEP-ammattiopistossa voit valita opintojesi osaamisalaksi yhden alla olevista. Eli pääset syventymään ja erikoistumaan tarkemmin yhteen seuraavista:

  • Ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen osaamisala
  • Lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisala
  • Mielenterveys- ja päihdetyön osaamisala
  • Sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisala
  • Vammaistyön osaamisala

Millaiset pääsykokeet ja soveltuvuuskokeet lähihoitajaksi opiskellessa on?

Jatkuvassa haussa on useita mahdollisia valintapäiviä ympäri vuoden. Valintakokeisiin kuuluu puolen tunnin suullinen haastattelu sekä kaikille pieni kirjallinen tehtävä, johon ei voi eikä tarvitse valmistautua mitenkään etukäteen. Ei-suomi-äidinkielenä hakijoille on lisäksi myös oppilaitoksemme maksuton suullinen ja kirjallinen suomen kielen testi valintapäivän yhteydessä. Kielitaitotasovaatimus tutkintotavoitteisiin koulutuksiimme on noin B1/B2. Opiskelu tapahtuu suomen kielellä. Opiskelijavalintapäätöksen saat noin kahden viikon kuluessa valintapäivästä.

Valinnoissa kestää noin kaksi (2) viikkoa. Huomioithan, että lähihoitajan opinnot kuuluvat myös SORA-tutkintoihin, eli tietyillä aloilla on laissa määriteltyjä soveltuvuusehtoja tai rajoituksia opiskelemaan valituille (SORA-lainsäädäntö). SORA-lainsäädäntö on lyhenne sanoista soveltumattomuuden ratkaisuja, ja se koskee muun muassa opiskelijan terveydentilaan ja rikostaustaan liittyviä soveltuvuusehtoja.

Lähihoitajaksi opiskelun soveltuvuuteen voi vaikuttaa terveydentila. Esteenä opiskelijavalinnalle voi siis olla:

  • vaikea fyysinen sairaus, joka estää työnteon tai työelämässä oppimisen (esim. tuki- ja liikuntaelimistön sairaus tai vamma)
  • vaikea psyykkinen sairaus, joka estää työnteon tai työelämässä oppimisen (esim. psykoosi, jota ei ole hoidettu tai vaikea masennus)
  • krooninen ihottuma, joka estää työnteon tai työelämässä oppimisen
  • päihdeongelma tai -riippuvuus (alkoholi, huumeet, lääkkeet, sekakäyttö).

Oppisopimus ja lähihoitajakoulutus

Voit opiskella lähihoitajaksi myös oppisopimuksella. Se tarkoittaa sitä, että opiskelet työpaikalla töitä tehden. Sinun täytyy hankkia itsellesi työpaikka ja sen jälkeen solmitaan oppisopimus yhdessä oppilaitoksen kanssa. Oppisopimuksella opiskelusta saa siis palkkaa, koska solmit itsellesi määräaikaisen työsopimuksen työpaikkaasi. Oppisopimuksella suoritettu tutkinto antaa saman jatko-opintokelpoisuuden kuin normaalisti suoritettu sosiaali- ja terveysalan perustutkinto. Jos kiinnostut oppisopimuksella opiskelusta, voit olla yhteydessä meihin ja pohditaan sitä yhdessä tarkemmin!

Aikuisena alanvaihtajana lähihoitajaksi?

Oletko alanvaihtaja? Mietitkö miten alkaa opiskella uutta tutkintoa lähihoitajaksi? Voit hakea jatkuvassa haussa! Meillä alkaa lähihoitajan opintoja pitkin vuotta. STEP-ammattiopistosta löytyy myös verkkokoulutusta lähihoitajaksi. Opintoja on niin päivä- kuin iltaopiskeluna. Sinulle tehdään henkilökohtainen opetussuunnitelma (HOKS), joten voi olla, että valmistut nopeammin kuin luuletkaan. Lähihoitajille riittää töitä niin nyt, kuin jatkossakin.

Mitä jatkokoulutusta lähihoitajalle?

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittaneena voit hakea suorittamaan niin ammattikorkeakoulututkintoja kuin yliopisto-opintojakin. Lisäksi on mahdollista opiskella ammatti- tai erikoisammattitutkintoja. Aina lisäksi on mahdollista opiskella toinen tai vaikka kolmas osaamisala, jos kokee, että haluaa syventyä useampaan alueeseen. Jatko-opintomahdollisuuksia on siis paljon ja ovet ovat avoinna!

Ota rohkeasti #SeuraavaSteppi elämääsi!

Pilvi Peltola
Työelämäasiantuntija
STEP-koulutus

Alkamassa olevat sosiaali- ja terveysalan koulutukset

Lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisala
3.9.2024 – 31.5.2025
Verkkokoulutus (Monimuotokoulutus)
Sosiaali, terveys- ja hyvinvointiala
Perustutkinnot
Hakuaika päättyy
31.12.2024
Tiedot ja hakeminen
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja
11.9.2024 – 30.10.2026
Järvenpää
Sosiaali, terveys- ja hyvinvointiala
Perustutkinnot
Hakuaika päättyy
30.12.2024
Tiedot ja hakeminen
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja, verkkopainotteinen koultuus
5.8.2024 – 18.12.2026
Ruokolahti
Sosiaali, terveys- ja hyvinvointiala
Perustutkinnot
Hakuaika päättyy
31.12.2024
Tiedot ja hakeminen