Hoiva-avustaja – työtä ihmisten lähellä

Oletko kiinnostunut hoiva-alasta? Haluaisitko tehdä töitä ihmisten parissa, mutta pidempi opiskelu ei juuri nyt ole sinulle ajankohtaista? Olet ehkä kuullut hoiva-avustajan työstä, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa ja mitä hoiva-avustajan koulutus sisältää? Lue tästä blogista tarkemmin asiasta!

Mitä hoiva-avustajan koulutuksessa opiskellaan?

Hoiva-avustajan koulutus sisältää kaksi tutkinnon osaa sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta: kasvun ja osallisuuden edistäminen ja ikääntyvien osallisuuden edistäminen. Se tarkoittaa sitä, että jos joskus haluat vielä jatkaa opiskelua hoiva-avustajasta lähihoitajaksi, on sinulla valmiina kaksi suoritettua tutkinnon osaa lähihoitajan opinnoista! Koulutus sisältää yhteensä 60 osaamispistettä.

Hoiva-avustajakoulutuksessa opit esimerkiksi ammatillisen vuorovaikutuksesta, palvelujärjestelmän tuntemisesta ja asiakastyön turvallisuudesta. Lisäksi pääset oppimaan käytännössä, miten avustaa ihmistä ja kuinka apuvälineitä käytetään. Opit myös ravitsemuksesta, hygienia- ja aseptisesta osaamisesta ja ensiavusta. Hoiva-avustajana opit ikääntyneen ihmisen hoidosta ja kuinka esimerkiksi tukea ikääntyneen toimintakykyä. Hoiva-avustajana ei tule lääkelaskuja, koska hoiva-avustajan työhön ei kuulu lääkehoito.

Koulutukseen kuuluu kaksi työelämässä oppimisen jaksoa, jolloin pääset työelämään harjoittelemaan opittuja taitojasi. Monet hoiva-avustajat saavat keikkatöitä jo opiskeluiden ohelle.

Kuinka kauan hoiva-avustajaksi opiskelu kestää?

Opiskelu hoiva-avustajaksi kestää yleensä noin vuoden. Voit kuitenkin valmistua nopeamminkin, koska aiempi työkokemuksesi ja aiemmat opintosi tunnistetaan yhdessä vastuuopettajan kanssa ja sinulle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) opintojesi ajalle.

Mitä hoiva-avustaja tekee?

Hoiva-avustajan työt ovat nimensä mukaisesti avustavia työtehtäviä hoitoalalla. Työtehtäviin kuuluu työpaikasta riippuen usein asiakkaiden perustarpeista huolehtimista, kuten hygieniassa avustamista tai ruokailussa auttamista. Hoiva-avustajat toimivat muun muassa erilaisissa palvelukodeissa tai asumisyksiköissä. Lääkehoito ei kuulu työtehtäviin, eikä työvuorossa saa olla yksin. Töitä tehdään siis yhdessä lähihoitajien tai sairaanhoitajien kanssa.

Miten hoiva-avustajan koulutukseen pääsee?

Hoiva-avustajaksi hakevilta edellytetään alalle soveltuvuutta, hyvää psyykkistä ja fyysistä terveyttä sekä valmiuksia tehdä vuorotyötä. Hoiva-avustajat työskentelevät pääsääntöisesti aamu- ja iltavuoroissa. Kielitaitovaatimuksena on suomen kielen taito, jolla pärjää arjessa.

Hae hoiva-avustajan koulutukseen nettisivuiltamme. Sen jälkeen sinut kutsutaan valintahaastatteluun. Valmistaudu vastaamaan kysymyksiin valintahaastattelussa. Jos suomi ei ole äidinkielesi, valmistaudu maksuttomaan suomen kielen suulliseen ja kirjalliseen testiin.

Valintapäätöksen saat kahden viikon kuluessa. Huomioithan, että hoiva-avustajan opinnot kuuluvat myös SORA-tutkintoihin. Tutustu SORA lainsäädännön vaatimuksiin täällä: https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/sora-ratkaisuja-soveltumattomuuteen

Ota rohkeasti #SeuraavaSteppi elämääsi!

Pilvi Peltola
Työelämäasiantuntija
STEP-koulutus