Virtuaalitodellisuus rikastuttaa oppimista – simulaatio STEP-koulutuksen lähihoitajaopinnoissa
Milloin tämä loppuu? Kuuluu huuto opiskelijoiden suusta, jotka elvyttävät nukkea simulaatio tiloissa. Viereisessä sängyssä makaava, potilasta esittävä opettaja, huutaa hoitajaa ja yrittää sopivasti häiritä elvytystä. Simulaatioharjoituksen aihe oli elottomuuden tunnistaminen ja peruselvytyksen aloittaminen. Kliinisenä / teknisinä tavoitteina oli, että opiskelija tunnistaa elottoman potilaan sekä osaa kutsua lisäapua ja aloittaa peruselvytyksen. Eli teknisenä tavoitteena oli, että opiskelija osaa toimia elvytys tilanteessa tiiminä, osaa huomioida kokonaisvaltaisesti myös tapahtumaan vaikuttavat muut tekijät, esim. huonetoverin ja osaa raportoida tilanteen tapahtumat eteenpäin.
Simulaatiolla tarkoitetaan todellisuuden jäljittelyä. Hoitotyön koulutuksessa simulaatiolla jäljitellään todellista kliinistä hoitoympäristöä. Sillä on tarkoitus ilmentää toimintatapoja, päätöksentekoa ja kriittistä ajattelua eri tekniikoita hyödyntäen. Simulaatio-opetus rakentuu kolmesta vaiheesta: simulaatiotilanteeseen valmistautumisesta, itse simulaatiosta ja tilanteen purkamisesta. Valmistautumisvaiheessa luodaan todellisuutta jäljittelevä tilanne ja valitaan roolit. Tämän jälkeen opiskelijoiden kanssa käydään läpi tavoitteet sekä toimintaohjeet. Simulaatiotilanteen jälkeen opiskelija ja opettaja palaavat luokkaan, jossa tallennettu harjoitus käydään läpi ja pohditaan omaa sekä muiden toimintaa.
Simulaatiopohjaista oppimista käytetään laajasti hoitoalan koulutuksessa, mukaan lukien virtuaalitodellisuusmenetelmät, joiden käyttö on myös kasvussa. Virtuaalitodellisuus tarjoaa riskitöntä ja kontaktitonta oppimista.
Simulaatiot lisäävät taitoja, itseluottamusta ja tiimityöskentelyä
Simulaatiopohjainen hoitotyön koulutus on yhä suositumpi pedagoginen lähestymistapa. Se tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden harjoitella kliinisiä ja päätöksentekotaitoja turvallisesti tosielämän tilannekokemusten kautta. Eri tutkimuksissa on havaittu, että opiskelijat kokevat simulaatio-opetuksen merkittävimpänä etuna tiimityöskentely- ja kommunikaatiotaitojen harjoittelemisen. Opiskelijat kokevat simulaatioiden kasvattavan myös itseluottamusta, vaikka joskus tilanteet koetaankin jännittävinä.
STEP-koulutuksen Järvenpään kampuksella on uudet simulaatio tilat, joita käytetään ahkerasti hoitotyön opetuksessa. Kampuksen hoitotyön opettajat haluavat olla innovatiivisten pedagogisten opetusmenetelmien käytössä mukana sekä aallonharjalla tekniikan kehittyessä ja tuoda sitä opetukseen mukaan. Simulaatio-tila on myös STEP-koulutuksen Pieksämäen kampuksella, jossa simulaatio-opetus on ollut käytössä jo paljon kauemmin.
Heli Kurki-Puttonen
Opettaja
STEP-koulutus