STEP-koulutus tukee kohti eettisesti kestäviä ja monimuotoisia työyhteisöjä

Maahanmuutto on viime vuosina lisääntynyt merkittävästi. Tämä kehitys näkyy maahanmuuttaneiden opiskelijoiden määrän kasvuna ammatillisessa koulutuksessa sekä työyhteisöjen monimuotoistumisena. Monimuotoistuvat työyhteisöissä tarvitaan toimenpiteitä, jotka tukevat eettisesti kestävää toimintaa ja kaikkien osapuolten sopeutumista ja integroitumista.

Työelämätaidot avainasemassa maahanmuuttaneiden integraatiossa

Suomalaiseen työelämään liittymisessä ammatillisen osaamisen ohella keskeistä on työelämätaitojen hallinta. Työelämätaidot ja ammattitaidot onkin syytä erotella toisistaan: työelämätaidot ovat yleisiä, siirrettäviä taitoja, joita tarvitaan kaikilla aloilla, kun taas ammattitaidot ovat tiettyyn ammattiin tai työtehtävään liittyviä erityistaitoja. On tärkeää, että molempia taitoja kehitetään rinnakkain, jotta maahanmuuttaneet opiskelijat voivat sopeutua suomalaiseen työelämään ja osallistua siihen täysipainoisesti.

Työelämätaitojen oppimisen tueksi on valmistumassa oppimateriaali, joka auttaa opiskelijoita vahvistamaan suomalaisessa työelämässä tarvittavia työelämätaitoja. Tämän sähköisen materiaalin avulla opiskelijat voivat omatoimisesti ja opettajan johdolla perehtyä suomalaisen työelämän perustoimintaperiaatteisiin ja harjoitella siihen liittyviä keskeisiä taitoja. Materiaalin kehittäminen tapahtuu tutkimusperustaisesti, tiedotamme tästä kevään aikana lisää.

Työyhteisöjen rooli monimuotoisuuden tukemisessa

Onnistunut työyhteisön integraatio on yhteinen prosessi, joka vaatii sekä yksilöltä että työyhteisöltä aktiivista osallistumista ja tukea.

Onnistunut työyhteisön integraatio onkin yhteinen prosessi. Se vaatii paitsi yksilön aktiivista osallistumista myös työyhteisöjen valmiutta vastaanottaa ja tukea uusia jäseniä. Erityisesti maahanmuuttaneiden opiskelijoiden ja työntekijöiden tukeminen suomalaiseen työelämään vaatii kulttuurista ymmärrystä, laadukasta ammatillista perehdytystä sekä työelämätaitojen vahvistamista. Tärkeää on myös huomioida kielen ja yhteenkuuluvuuden merkitys: turvallinen ja hyväksyvä työyhteisö edistää uuden kielen ja työkulttuurin omaksumista. Maahanmuuttaneen opiskelijan roolia ei tule nähdä passiivisena avunsaajana, vaan aktiivisena toimijana, joka rakentaa oman paikkansa suomalaisessa työelämässä.

Tuttuun tapaan STEP-koulutus tarjoaa edelleen työelämän osaajille, opiskelijoiden työpaikkaohjaajille mahdollisuuksia osallistua maksuttomiin koulutuksiin. Nämä auttavat työpaikkaohjaajia tukemaan ja ohjaamaan maahanmuuttaneita opiskelijoita (ja työntekijöitä) sekä arvioimaan opiskelijoiden ammatillista osaamista työpaikalla.

Tarjoamme koulutusta työpaikkaohjaajille

  • 10.3.2025 klo 13–15 Työpaikkaohjaajakoulutus maahanmuuttaneiden opiskelijoiden työpaikkaohjaajille. Lue lisää ja ilmoittaudu
  • 22.4. klo 12–15 Kaikille työpaikkaohjaajille suunnattu koulutus opiskelijan ohjaamiseen ja arviointiin työpaikalla. Lue lisää ja ilmoittaudu
  • Lisäksi järjestämme työpaikkaohjaajakoulutuksia työyhteisöille sovitusti. Olethan yhteydessä!

Tarjoamme oppaita:

Voit myös perehtyä opiskelijan ohjaamiseen ja arviointiin silloin, kun se itsellesi parhaiten sopii:
Stepit työpaikkaohjaamiseen -peli – Perehdy opiskelijan ohjaamiseen ja arviointiin itsenäisesti avoimen pelillisen materiaalin avulla

Yhteistyöterveisin
Taina Heinikoski
Työelämäasiantuntija
STEP-koulutus
040 168 2293