Jarin matka nuoriso- ja yhteisöohjaajasta lähihoitajaksi
Jari Sorsa, 58-vuotias entinen rakennustyöntekijä laittoi työkalut sivuun ja ryhtyi matkalle, joka on vienyt hänet nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi ja siitä edelleen lähihoitajaksi. Omannäköisen urapolun luominen on antanut Jarille merkityksellisen työn ihmisten parissa. Jarin matka lähihoitajaksi on ollut täynnä uusia kokemuksia ja oppimisen hetkiä, jotka ovat syventäneet hänen ymmärrystään hoitoalasta ja ihmisten auttamisesta.
Jari aloitti uransa fyysisesti vaativissa rakennustöissä, kunnes uudelleenkoulutus vei hänet nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi. Hän kertoo, että STEP-ammattiopiston järjestämä nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajan perustutkinto oli antoisa ja opiskeluilmapiirikin oli vailla vertaa. Tutkinnon avulla Jari pääsi työskentelemään nuorten parissa, mikä oli mielekästä.
Muutaman vuoden perhetyöntekijänä avo- ja perhetyön puolella työskenneltyään Jari kävi suorittamassa myös mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinnon.
Lähihoitajan tutkinnon tuomat mahdollisuudet
Aikaisemmin lisäkouluttautuminen ja lähihoitajan tutkinto eivät olleet käyneet Jarin mielessä, mutta mieli muuttui pian hänen työskenneltyään suljetussa yksikössä. Jari huomasi, että hän halusi auttaa ja olla työssään kokonaisvaltaisemmin mukana. Tähän lähihoitajan tutkinto antaisi todella hyvän mahdollisuuden.
Jari ryhtyi suorittamaan joustavasti työn ohessa STEP-ammattiopiston lähihoitajatutkintoa erikoistuen mielenterveys- ja päihdetyön osaamisalaan. Tutkinto avasi Jarille monipuolisia työmahdollisuuksia terveydenhuollon ja sosiaalialan eri sektoreilla. Hän korostaa, kuinka tutkinto on laajentanut hänen uramahdollisuuksiaan ja antanut välineet vaikuttaa positiivisesti ihmisten elämään. Tutkinnon jälkeen saatu lisävastuu ja mahdollisuus auttaa muita konkreettisesti ja kokonaisvaltaisesti ovat lisänneet työn tekemisen tarkoitusta.
“Lähihoitajaksi opiskelu ei ole vain lääkinnällistä hoitoa varten kouluttautumista, vaan lähihoitajana oleminen mahdollistaa nuorten ja heidän perheidensä auttamisen entistä kokonaisvaltaisemmin. Koulutus tarjosi välineet ymmärtää ja tukea ihmisiä heidän elämänsä eri vaiheissa. Ammatillisesti tein ison loikan ja lähihoitajana työni on merkityksellisempää ja palkitsevampaa kuin ennen.”
Jatkuva oppiminen ja itsensä kehittäminen
Jari painottaa jatkuvan oppimisen ja itsensä kehittämisen tärkeyttä. Hän kannustaa nuoriso- ja yhteisöohjaajia harkitsemaan lähihoitajan tutkintoa, joka avaa uusia mahdollisuuksia ja syventää ammattitaitoa. Lähihoitajan tutkintoa hän suosittelee kaikille, jotka ovat kiinnostuneita työskentelemään ihmisten parissa ja haluavat laajentaa ammatillista osaamistaan.
Jari kehuu STEP-koulutusta sen tarjoamasta tuesta ja mahdollisuuksista. Hän kertoo, kuinka sai aina apua ja tukea opettajilta:
”On todella tärkeää, että tukea ja joustoa löytyy, kun sitä tarvitsee. Ilokseni sain todeta, että olipa kyseessä sitten opiskelusuunnitelma tai tarve saada apua ja tukea opintojen aikana, opettajat olivat aina valmiita auttamaan. Meillä oli oma räätälöity opintopolku, joka toimi uskomattoman hienosti. Kaikki sujui todella hyvin ja joustavasti.”