Kansanopistojen maahanmuuttajakoulutus tuottaa vaikuttavia tuloksia – kielitaito, osallisuus ja tulevaisuudenusko vahvistuvat

E2 Tutkimuksen tuoreen selvityksen mukaan kansanopistojen maahanmuuttajakoulutuksella on merkittävä yhteiskunnallinen vaikutus. Selvitykseen osallistuneista opiskelijoista:

  • 60 % kokee kielitaitonsa parantuneen tasolle, jolla arjen asioiden hoitaminen sujuu
  • 93 % on saanut tärkeää tietoa Suomesta
  • 66 % kertoo saaneensa tietoa työmahdollisuuksista
  • 95 % on saanut uusia ystäviä koulutuksen aikana
STEP-koulutuksen koto-koulutuksen opiskelijat istuvat Lastu-rakennuksen portailla.

Koulutus tukee myös opiskelijoiden kiinnittymistä yhteiskuntaan: opiskelijat kokevat saavansa tukea ja tulevansa kohdatuksi yksilöinä. Opettajien ja opiston muun henkilökunnan välittäminen ja yhteisöllinen oppimisympäristö nousevat esiin tärkeinä tekijöinä.

Haastatellut asiantuntijat korostavat kansanopistojen joustavuutta ja erityistä kykyä kohdata maahanmuuttajat yksilöllisesti. Monimuotoinen koulutustarjonta mahdollistaa sen, että jokaiselle löytyy oma polku.

Panostus maahanmuuttajakoulutukseen maksaa itsensä takaisin: se edistää työllistymistä, vähentää syrjäytymisen riskiä ja tukee yhteiskuntaan integroitumista.

Selvitys perustuu kyselyyn, johon vastasi 1 293 opiskelijaa yli 40 oppilaitoksesta sekä opiskelija- ja asiantuntijahaastatteluihin. Tutkimuksen on toteuttanut E2 Tutkimus, ja sen rahoitti Opetus- ja kulttuuriministeriö osana Suomen Kansanopistoyhdistyksen kehittämishanketta. Lue lisää SKY:n verkkosivuilta.

STEP-koulutus on vahva maahanmuuttaneiden nuorten ja aikuisten kouluttaja

STEP-koulutus järjestää koulutusta maahanmuuttaneille useilla kampuksilla Suomessa. Järjestämme mm. aikuisten perusopetusta, kieli- ja kulttuurikoulutusta sekä opistovuosi-koulutusta. Koulutuksien tavoitteena on opintoihin tai työelämään hakeutuminen. Tutustu koulutuksiimme.

Lisätietoja

Laura Hartikainen
koulutuspäällikkö/ aikuisten perusopetus, kotoutumiskoulutus Järvenpää laura.hartikainen@step.fi 040 195 1393